"Skaffa dig ett riktigt jobb!”

Petra Olli, brottare, världsmästare

Elitidrottarens arbete består av ständiga resor, rå träning, tävlingar och stor press. Det krävs oerhörd uthållighet och sisu för orka leva disciplinerat dag efter dag och för att driva sig själv till världsmästare.

Men vad händer när allting plötsligt upphör, efter åratal av strävande efter de mest åtråvärda medaljerna? Livet stannar upp.

Den avslutade brottarkarriären, avstannandet och arbetslösheten blev en frigörande och viktig andhämtningspaus för mig, kan jag konstatera efteråt. Systematisk idrott på elitnivå i flera års tid och den enorma arbetsinsatsen som den krävde hade satt sina spår. Jag märkte att jag vid 25 års ålder befann mig i en situation där jag hade tid att pusta ut och planera framtiden. Vad vill jag göra nu?

Ordet arbetslöshet har en negativ klang, men i dagens läge är det få som blir helt sysslolösa. Arbetslösheten kan se ut på många olika sätt: aktivt grejande, kortvarig sysslolöshet, lamslående missmod, energiskt stretande eller allt däremellan! Arbetslösheten är inte stöpt i en viss form.

"Skaffa dig ett riktigt jobb!”

Jag har fått höra liknande utrop vid flera tillfällen och kan inte undgå att tänka på dem ibland. Vad är ett riktigt jobb? Är idrottare inget riktigt yrke? Vem är det som ska definiera vad ett “riktigt jobb” är i dagens hektiska samhälle?

Varifrån kommer dessa ingrodda tankar och attityder?

Arbetet förändras, världen förändras, och det gör även arbetslösheten. Gamla föreställningar och fördomar kan med fördel skrotas. Just nu sker det en omställning i arbetslösheten.

Jag uppskattade den tid då jag inte hade ett välbekant eller tryggt jobb. Det var ett aktiv, kreativt och idrottsbetonat liv där jag levde i stunden. Men i och med arbetslösheten hade jag för första gången på länge möjlighet att stanna upp, skapa något nytt och göra sådant som var viktigt för mig.

Vi måste alla gå vår egen väg. En del blir handlingskraftiga då de söker jobb, andra handlingsförlamade. En del väljer att hålla en andningspaus. Det viktigaste är att man förblir aktiv och håller humöret uppe.

Efter min andningspaus leder min väg till nya utmaningar.

Jag uppmanar dig att hitta din egen väg och att låta andra vandra sin.

Petra Olli