Berättelser om arbetslöshet: Spamned

Arbetslösheten i Finland har förändrats, men uppfattningarna om den sitter fast i det förflutna. Vi knäcker dessa myter med berättelser om arbetslöshet. Exempelvis hittade Spamned sitt drömyrke efter ett och ett halvt års arbetslöshet. Så här gick det till.

Redan som barn tänker många av oss på vem vi ska bli när vi är stora. Drömmarna kan skifta många gånger under resans gång, men målet är att hitta vägen till drömyrket genom att söka sig till lämpliga utbildningar.

Det är dock inte alla gånger som utbildningar leder till det som man till syvende och sist vill göra som stor. Så var det med Teemu Rissanen, som numera är bättre känd på Twitch och YouTube under namnet Spamned.

– Jag gjorde lumpen efter min andra yrkesskoleutbildning, och sedan sökte jag ivrigt alla möjliga jobb, både inom och utanför mina specialiteter. Jag var på flera intervjuer inom mina specialiteter, men ingen av dem ledde till arbete trots flera löften. Man hörde inte av sig igen, berättar Rissanen om det inledningsvis var för honom att vara arbetslös.

Idag lever Spamned ut sin dröm och tjänar sitt levebröd som streamer på KOVA och som influencer. Dessförinnan hann han dock arbeta exempelvis som städare och på en fiskfabrik, och han hann också uppleva vardagen som arbetslös.

Arbetslösheten var tuff och stressig - men den gav ändå möjlighet att spendera tid med mitt barn

Innan hans streamingkarriär tog fart var Rissanen arbetslös i ett och ett halv år. Arbetslösheten var tuff, särskilt i början, eftersom det var dåligt med pengar och Rissanen hade sin familj att försörja.

– Man var ständigt under en enorm stress över att kunna försörja familjen och få arbete. Det var press från alla håll och kanter, och jag kände mig aningen bitter över att man försökte tvinga in mig i ett visst format och ett visst slags arbete, medan jag drömde om att arbeta med sådant som jag verkligen trivs med, berättar Rissanen.

Trots det idoga sökandet fick han inte arbete, och ekonomin var verkligen ansträngd. Om dagarna spenderade Rissanen tid med sin familj, eftersom han var upptagen med värnplikten när barnet var nyfött. 

– Jag ryckte in när barnet var ett par månader gammalt, och de första ögonblicken i barnets liv var jag upptagen med helt andra saker än där jag egentligen hade behövts. Jag tog igen efter lumpen genom att spendera så mycket tid som möjligt med familjen.

Drömmen om att skapa innehåll och streama fanns där hela tiden

Rissanen hade länge varit intresserad av att skapa innehåll, och han hade också hunnit prova på streaming. Arbetslösheten tog inte död på drömmen, och så småningom började Rissanen ägna sina kvällar åt att planera innehållsproduktion och streaming.

– Där någonstans bestämde jag mig för att bli min egen chef. Gradvis började han i allt högre grad ägna kvällstimmarna åt innehållsproduktion, eller för att planera och sprida sina alster. Det hände mig många gånger att jag planerade exempelvis kommande streamings in på småtimmarna, och så fick jag gå upp sex på morgonen för att byta blöja, berättar Rissanen om tiden innan han blev heltidsstreamare.

Det blev allt viktigare för Rissanen att gå sin egen väg och arbeta för den egna karriären, och det var därför han insåg att det var dags att starta eget. Han tog kontakt med en företagsrådgivare som hjälpte honom att utveckla projektet.

– Jag hade en affärsplan redan i början för samma bransch, men en helt annan verksamhetsgren.

Det var då som KOVA Esports kom med i bilden, och erbjöd Rissanen möjlighet att börja streama på heltid. Alla övriga planer lades på is, och Rissanen ägnade sig fullt ut åt streaming. Nu har Rissanen ägnat sig åt sitt drömarbete, streaming, i ungefär två års tid, med en allt större profil.

Folk frågar dagligen när man tänker börja arbeta på riktigt

Förändringarna i arbetslivet har lett till att streaming och YouTube har blivit allt vanligare som yrken. Ändå får Rissanen dagligen frågan om när han tänker börja “arbeta på riktigt”.

– Oftast svarar jag något i stil med “Jo... Riktigt arbete vore ju trevligt! Då skulle man bara behöva arbeta 8 timmar gånger 5 dagar i veckan, sedan skulle man få vara ledig. Jag vet ingenting om ledighet och semester, men jag känner mig å andra sidan aldrig ledsen över att vakna för att gå till jobbet”, skrattar Rissanen.

Trots att den ett och ett halvt år långa arbetslöshetstiden fortfarande känns som en tuff tid, var det det som till slut ledde Rissanen till drömarbetet.

– Jag ser det som att den tuffa tiden, alla de tankarna, den svåra livssituationen och de val som jag gjorde då för att få bukt på problemen ledde mig hit, konstaterar Rissanen.

Teemu Rissanen alias Spamned lever mitt i arbetslivets och arbetslöshetens omvandling

Omvandlingen av arbetslösheten

Arbetslösheten i Finland har förändrats, men uppfattningarna om den sitter fast i det förflutna. Därför tog vi med oss världsmästaren Petra Olli till bland annat omslaget på Helsingin Sanomat med hashtaggen #tämäkinvätystässä (#allskönslatmaskar). För att visa hur till och med de mest envisa av oss kan drabbas av arbetslöshet, och för att visa hur onödigt och skadligt det är att tala negativt om arbetslösa. Läs hela texten >>