Den nordiska modellen för arbetskraftsservice har införts – Så här inverkar den
Den nordiska modellen för arbetskraftsservice har införts. I modellen söker den arbetssökande jobb på egen hand och får stöd för sin jobbsökning av TE-byrån eller från den kommun som deltar i kommunförsöket för att främja sysselsättningen. Varje arbetssökandes behov av service och möjligheter att söka jobb bedöms individuellt.
Här har vi samlat praktiska frågor och svar i temat.
Frågor och svar
-
TE-byrån och de kommuner som deltar i kommunförsöket ansvarar för genomförande av jobbsökningsdiskussioner och rådgivning vid dessa samt för skyldigheten att söka jobb enligt den nya modellen, och där får du detaljerade anvisningar. Kontakta alltså TE-byrån eller kommunen och följ de anvisningar du får.
Enligt uppgifter som vi fått kallar TE-byrån och kommunerna stegvis in arbetssökande till nya jobbsökningsdiskussioner, där man också bedömer skyldigheten att söka jobb. Det kan alltså vara så att du bara inte har fått någon kallelse än.
-
Sättet att sköta ärenden hos YTK förändras inte. Du kan sköta ärenden hos oss som tidigare, och du kan också ansöka om inkomstrelaterad dagpenning som hittills.
-
Påminnelsen har ingen inverkan på din rätt till arbetslöshetsförmån. I samband med påminnelsen bedöms din aktivitet inte alls ur arbetsmarknadspolitisk synvinkel. Syftet med påminnelsen är främst att påminna dig om hur man ska göra när man söker jobb.
-
Det nya graderade påföljdssystemet omfattar påföljder i samband med jobbsökningsdiskussion, skyldighet att söka jobb och sysselsättningsfrämjande tjänster.
Tidsperioder utan ersättning när anställning upphör och vid vägran att ta emot arbete omfattas inte av det graderade påföljdssystemet. Även dessa karenser förkortades dock från 90 dagar till 45 dagar. De beaktas inte heller längre vid bedömning av återkommande underlåtenhet.
-
I frågor som gäller karens är det bra att i första hand kontakta TE-byrån, eftersom TE-byrån bedömer om den arbetssökande har agerat klandervärt och fattar beslut om utfärdandet av karenstid och dess längd.
Enligt arbets- och näringsministeriets anvisningar om tillämpning är det avgörande när du har sagt upp anställningsförhållandet. Om du alltså har sagt upp anställningsförhållandet senast 1.5.2022 kan TE-byrån därför utfärda en karenstid på 90 dagar i enlighet med tidigare lagstiftning. Uppsägningstiden och anställningsförhållandets faktiska slutdatum saknar betydelse. Detsamma gäller när en arbetsgivare säger upp ett anställningsförhållande.
-
Vi kan inte betala ut inkomstrelaterad dagpenning till dig förrän du har fullgjort din arbetsplikt.
Du kan fullgöra din arbetsplikt genom arbete som uppfyller arbetsvillkoret, delta i en sysselsättningsfrämjande tjänst eller heltidsstudier eller genom att arbeta heltid i näringsverksamhet eller i eget arbete.
Nytt i den nordiska modellen för arbetskraftsservice är möjligheten att korrigera förfarande som ledde till arbetsplikt om högst tre månader har förflutit sedan den inledande intervjun i början av jobbsökningen. Det lönar sig därför att kontakta TE-byrån också i den här frågan.
-
I den nya modellen gäller jobbsökningsdiskussioner och skyldigheten att söka jobb också arbetssökande som deltar i arbetskraftsutbildning eller studerar med stöd av arbetslöshetsförmån. I huvudsak gäller jobbsökningsdiskussionerna och skyldigheten att söka jobb främst arbetssökande i slutet av sin utbildning och sina studier. Även om detta får du mer information från TE-byrån eller kommunen.
-
Om du har fått information från TE-byrån eller kommunen om att betalningen har avbrutits, ligger ärendet under handläggning. Det arbetsmarknadspolitiska utlåtandet i ärendet överförs automatiskt till arbetslöshetskassan när ärendet har behandlats. Det viktigaste är att svara på begäran om redogörelse så snabbt och täckande som möjligt.
Du kan fortsätta att ansöka om arbetslöshetsförmån som vanligt under handläggningen. Vi på YTK kan börja handläggningen av din ansökan redan innan utlåtandet kommer och avsluta den så snart utlåtandet kommer.