En medlems berättelse: Händerna täckta av jord och Zoom-föreläsningar från stugan

Susanna Arponen svarar i telefonen från sin arbetsplats mitt bland gårdsväxterna Vårsäsongen i handelsträdgården i Helsingfors har börjat.

Susanna, som har varit medlem i YTK-Föreningen i över ett decennium, är i full fart i sin vardag. Arbetet i trädgården är sammanflätat med zoom-föreläsningar, tentor och övningsarbeten. Susanna är inne på sitt fjärde studieår vid Jord- och skogsbruksfakulteten vid Helsingfors universitet. Större delen av studietiden har präglats av coronarestriktionerna. Det har inte demoraliserat Susanna. 

“Att studera har varit både meningsfullt och utmanande. Att lyssna på föreläsningar via Zoom har varit enkelt, och man har inte behövt tänka på bilresor. Å andra sidan kan det vara svårt att lyssna på föreläsningar hemma, om barnen i lägenheten ovan är högljudda. Lyckligtvis har jag också kunnat studera i vår familjs stuga.” 

Universitetsstudier är tillräckligt flexibla för en arbetande vuxenstuderande, och denna flexibilitet har till och med ökat under coronatiden. Ibland har dock scheman haft sina egna utmaningar. 

“I höstas hölls några av kurserna på plats och en del på distans, vilket orsakade överlappningar och utmaningar. Lyckligtvis har många lärare spelat in föreläsningar så att de kan ses efteråt.”

Klimatförändringarna utmanar hela växtsektorn

Susanna Arponen studerar ambitiöst, men hon är egentligen inte ute efter att byta bransch. Riktningen är att få mer kompetens och att utvecklas inom branschen. 

“Jag studerade till trädgårdsmästare efter gymnasiet. Jag gillade mitt jobb i handelsträdgården och fortsatte jobba där. År 2018 bestämde jag mig för att prova än en gång att komma in på universitetet och jag kom in. Jag började mina studier 2018, och på tre år kunde jag slutföra min kandidatexamen.” 

Susanna har arbetat under hela sin studietid och startat vårsäsongerna i trädgården samtidigt som andra medarbetare. Under hösten har hon slutat tidigare än andra för att kunna fokusera på sina studier. 

“Det var bra att jag kunde gå lite ned i arbetstid. Först var det så att jag efter jobbet sov vid datorn bland böckerna. Jag klarade mig dock framåt med äran”, säger Susanna Arponen. 

Trädgårdsmästaren, som siktar på en magisterexamen, har dock inte slagit fast sina framtidsplaner. Hon säger att hon studerar för att utveckla sig själv i en bransch, som genomgår en stor förändring. 

“Jag är mest intresserad av växtpatologi, trädgårdsbranschen och den gröna sektorn. Effekterna av klimatförändringarna är ännu inte helt kända. I denna bransch kräver de bred expertis och tillämpningsförmåga.”

Konkret arbete skapar drivkraft och glädje

Akademiska studier har varit en bra lösning för Susanna Arponen. Det betyder inte att hon siktar på prydligt inomhusarbete, åtminstone inte helt. 

“Att få komma till trädgården och arbeta konkret är ett andningshål. Jag får jobba utomhus och se glada människor, som göra saker med växter. Jag är en friluftsmänniska och det här passar mig bättre än prydligt inomhusarbete.” 

Även om hennes egen bransch känns tilltalande, tror Susanna att efter examen kan arbetsformen också förändras. 

"Jag vet att jag kan varje år komma tillbaka till mitt jobb som trädgårdsmästare och säljare, men å andra sidan är arbetets säsongsvariationer något som får mig att tänka efter. Ekonomiskt skulle det förmodligen vara bättre att byta till ett året runt-jobb.”

Susanna Arponen har bekantat sig med YTK:s tjänster, både som förmånstagare och när det gäller rådgivning och kommunikation. 

Som långvarig medlem uppskattar hon den okomplicerade servicen och läser till exempel ett månatligt nyhetsbrev som plingar in i e-posten. 

“Jag blev medlem vid decennieskiftet 2010-2020, så jag har varit medlem länge, och är också en nöjd sådan. Till en början behövde jag inkomstrelaterad dagpenning mellan korttidsjobb, men på senare tid har min situation varit annorlunda, eftersom jag som student inte har rätt till dagpenning. Jag minns att jag fick goda råd, när jag behövde dem.”