Finska judomästaren Pihla Matikainen tolkar lagen om utkomstskydd för arbetslösa och tränar ett dygn per vecka

Pihla Matikainen tränar judo 24 timmar i veckan och är finsk mästare i sin serie. Till vardags jobbar hon med utkomstskyddsfrågor vid YTK och studerar juridik vid Åbo Universitet. Genom att fokusera på det väsentliga får hon pusslet att gå ihop.

Under en vanlig vecka jobbar den 24-åriga rättsnotarien Pihla Matikainen med utkomstskydd för arbetslösa. Sex av dagarna tränar hon – två timmar både morgon och kväll. Däremellan studier.  

Det låter som en fullspäckad vardag, men för Matikainen känns den inte för tung. Det viktiga är att judon, studierna och jobbet känns meningsfulla och leder henne i rätt riktning.  

“Vardagen är visserligen rätt hektisk, men under helgerna jobbar jag inte och gör också mindre skolarbeten. Helgkvällarna är helt lediga och det ger mig en tydlig rytm mellan fritid och jobb. Jag hinner göra allt det jag vill få gjort.” 

Studieinriktningen underlättar också hanteringen av vardagen. Universitetsstudier i juridik går till en stor del ut på att jobba självständigt.  

“Juridikstudier är friare än vad man skulle tro. Man gör mycket på egen hand, i synnerhet nu när det är distansundervisning. Jag uppskattar att jag själv får organisera mina dagar. Det är också bra med tanke på idrotten.”  

Matikainen håller som bäst på att ta sin magisterexamen och är tillsvidare öppet inställd till sin framtida karriär.  

“Jag har inte slagit fast någon särskild inriktning. Jag vill pröva på olika jobb. Höjdpunkten i min karriär var nog att då jag startade eget företag.” 

   
​​​​​​“Det kändes coolt att kunna bemästra något som ingen annan kan”  

Pihla Matikainen började träna judo som barn. Inom familjen var idrottsgrenen bekant från tidigare och Pihla sattes på en nybörjarkurs då hon var nio år. Hon föll inte genast för den tekniskt krävande grenen. 

“Under de första två åren kändes judon inte alls särskilt rolig och jag funderade hela tiden på om det är min grej. Tekniken var verkligen svår och jag hade inga stora framgångar. Den lilla föreningen hade dock en bra gemenskap som sporrade mig. Alla kände varandra.”  

Det var en svår början, men efter några år blev jag allt mer entusiastisk. Via rutinerna hittade jag småningom min kärlek för grenen.  

“Plötsligt gjorde jag stora framsteg. Det kändes coolt att kunna göra något som ingen annan kan, och jag blev bättre hela tiden. Jag började upptäcka det fina i den här grenen.” 

Framstegen bar långt. År 2019 blev Pihla Matikainen finsk mästare i serien under 57 kg och ifjol fick hon en ny titel. Nu har hon målet inställt på eliten i Europa. För att nå den måste hon jobba hårt.  

“Jag siktar på mästerskapen. Jag är nu finsk mästare och bland de tre bästa i Norden. Härifrån är det ändå långt kvar till eliten i Europa, som i praktiken är världseliten. Det kan ta många år att komma så långt. I flera år i rad blir man spöad varje gång, men så småningom inte riktigt hela tiden.” 

“Ingen lämnas ensam med de svåraste fallen” 

Pihla Matikainen började jobba vid YTK i maj 2020. Hon hoppade in för att hjälpa till med den rusning som coronan förorsakade. YTK sysselsätter många andra juridikstuderande, men att Matikainen började vid utkomstskyddet för arbetslösa var delvis en tillfällighet. 

“Jag har inte haft så många sommarjobb, eftersom jag har varit på läger och tävlingar. Det har mest varit fråga om korttidsjobb. Sommaren 2020 var min kalender plötsligt tom på grund av pandemin, så jag började leta efter ett sommarjobb på heltid. Jag stötte på YTK och blev intresserad, och sökte först till förmånshandläggningen. YTK kontaktade mig och sade att de behövde någon för att skriva utlåtanden för ändringsansökan, och det jobbet fick jag. Från hösten 2020 fortsatte jag som deltidsanställd.”  

Matikainen säger att jobbet med ändringsansökningar vid YTK är självständigt, i synnerhet då man jobbar på distans.  

“Det går ganska långt ut på att skriva, vilket passar mig bra. Jag har alltid haft lätt för att skriva, och har också lärt mig en hel del via jobbet. Det svåraste är de ständiga lagändringarna. Det är svårt att hitta en rutin, i synnerhet eftersom lagen om utkomstskydd för arbetslösa redan är så komplicerad. Varje månad dyker det upp någon ny sak att utreda. För de sökande är det inte heller särskilt lätt att förutse de komplicerade lagarna och bestämmelserna.”  

I besvärliga situationer är stödet från det egna teamet viktigt.  

“I början var det en ganska stor omsättning i teamet, men nu har det stabiliserat sig och jag vet vem jag kan fråga. Tröskeln för att be om hjälp är låg. “Ingen lämnas ensam med de svåraste fallen, man har alltid teamets stöd.”