Kasvokuva Seela Sellasta, Tommy Fräntistä, Riikka Pulkkisesta ja Saku Tuomisesta

"Att skratta med främlingar känns orosbefriande" – Hur lättar Riikka Pulkkinen, Tommy Fränti och andra upp tankarna?

I media och i vardagen står vi inför olika stora problem, från tillgången på energi till klimatförändringen. Enligt YTK:s nyligen genomförda undersökning Medlemspulsen är våra medlemmar särskilt oroade över stigande priser och kriget i Ukraina. Lyckligtvis finns det också många både små och stora glädjeämnen i världen. Seela Sella, Saku Tuominen, Riikka Pulkkinen och Tommy Fränti berättar om vad som ger dem glädje just nu.

Seela Sella: "Om en sak inte går som jag förväntat mig, går den på något annat sätt"

Skådespelare, 85. 
 

– Att vara orolig innebär att följa med sin omgivning och världens gång – men man ska inte ta stress av det. Själv kan jag redan leva i nuet, men jag har varit tvungen att lära mig det. Jag lever en dag i taget: Om en sak inte går som jag förväntat mig, går den på något annat sätt. Jag försöker vara ett föredöme för de yngre, och visa att man kan hitta en gnista av glädje och humor i varje dag. 
 
Jag kan finna glädje i vad som helst: i vänner, i naturen... i att inte ha ont någonstans och må bra. Ibland måste man nöja sig med litet, men man får ändå inte förlora sina drömmar.  De får vara stora, men det är bra att se på dem med en hel del humor - och vem vet, plötsligt kan någon av dem bli verklighet. 
 
Jag har upplevt båda krigen och genom min mor har händelserna från år 1918 också berört mig nära. Mitt eget liv oroar mig inte längre, men för de unga är jag orolig. Deras världsbild borde inte få bli så negativ. Då vågar du inte längre drömma eller njuta av de små sakerna. Jag hoppas att situationen i världen lugnar sig. Likaså allt detta jäkt och kaos. De unga borde få leva sitt liv och njuta!"

Kasvokuva Seela Sellasta

För Seela Sella innebär mod att våga vara sig själv och stå bakom sina egna åsikter. – Det största modet är att vara ärlig mot sig själv, säger Seela. Bild: Sanna Breilin / Kulttuurikone

Saku Tuominen: "De flesta av mina bekymmer är ganska själviska och till och med barnsliga, men det går inte att slippa undan dem"

Mångårig entreprenör och kreativ chef, 55. 
 

" Var och en av oss oroar sig med jämna mellanrum, för stora och små saker, oavsett vi gillar det eller inte. Jag oroar mig också för dussintals saker hela tiden: fungerar det nya konceptet, syns fläcken på byxorna, är jag omtyckt ..  De flesta av mina bekymmer är ganska själviska, värdelösa och till och med barnsliga, men det går fortfarande inte att slippa undan dem.  

Det viktigaste är hur jag hanterar mina bekymmer och om jag lätt distraheras av dem. För mig har en stor hjälp varit att meditera, vilket nästan har blivit som att borsta tänderna i min vardag. Tack vare det hanterar jag nu lite bättre mina bekymmer: tidigare kunde jag ligga vaken flera timmar på natten och tänka på dem. I dag inser jag att jag inte behöver tänka de tankar jag tänker – och jag får snabbt sömn. Detta har dock krävt mycket övning.  
​​​​​​​ 
Men även om det finns dussintals saker att oroa sig för, finns det lyckligtvis hundratals eller tusentals saker som ger glädje. Det är de jag ska försöka fokusera på. Allt möjligt gör mig glad: vid sidan av viktiga relationer, många små saker, från gott bröd till vackra konstverk eller fina NHL-mål. 

Saku Tuomisen kasvokuva

Saku Tuominen upplever att han är modig när han inser att han fastnat i en rutin och kan utmana den. – I livet är det lätt att hänga upp sig på det som är och det man kan förlora. Det är då vi börjar upprepa oss och frukta misslyckande."

Tommy Fränti: “Det är bra att dela sina sorger med andra, men ännu bättre är att dela sina glädjeämnen.”

Yles nyhetsankare, 50 

– I mitt arbete berättar jag mycket om otrevliga saker. Om jag oroade mig för dem, skulle jag ständigt vara orolig. Men jag är inte en orolig typ: istället för problem försöker jag fokusera på att lösa dem. Det är också viktigt att synliggöra världens problem så att de kan åtgärdas. Det är värt att ta reda på saker och försöka vara förberedd - därefter måste du bara lita på att saker och ting löser sig.  
 
Lyckligtvis har vi mycket mer gott än ont omkring oss. Det finns saker som vi kan påverka och andra som vi inte kan. I svåra tider försöker jag fokusera på det som är bra. 

“Personligen gläder jag mig över småsaker: stunder med barnen, att springa ute i naturen eller titta ut över havet – och naturligtvis gläder jag mig över andra människor. Det är bra att dela sina sorger med andra, men ännu bättre är att dela sina glädjeämnen.” 

Tommy Fräntin kasvokuva

Tommy Fränti påminner oss om att rädsla kan förlama och hindra dig från att förverkliga dig själv. "Mod handlar om att lita på sina egna styrkor."

Riikka Pulkkinen: "Det verkar som om mod nu definieras lite annorlunda än för ett år sedan. " 

Författare, 42 

"Mitt 9-åriga barn har genomlevt någon form av kristid sedan 6 års ålder. Det väcker frågan om vilka tider vi lever i.  

Det hjälper mig att jag får mycket aktuell information. Men jag har nu märkt att jag börjar bli mätt på nyheter och måste sätta gränser. Jag känner mig bekväm t ex i en simhall, på en danslektion eller på teatern – det vill säga på platser där jag inte kan få information om vad som händer ute i världen.  
 
Det som ger mig mest glädje är att vara med människor och skratta, och det betyder inte bara människor som är nära och kära. I oväntade situationer är det verkligen underbart och stärkande att träffa och skratta med främlingar. Det känns orosbefriande. 
 
För mig är klimat- och miljöproblemen de största hoten, som verkligen kräver lösningar och beslut för att genomföras." 

Riikka Pulkkisen kasvokuva

För Riikka Pulkkinen betyder mod att utsätta sig för något man inte känner till. Nu tycker hon emellertid att denna tanke om att utsätta sig går stick i stäv med vad som hänt detta år. – Vi har fått fundera på många gamla frågor som ärvts från våra mor- och farföräldrar. Det verkar som om mod nu definieras lite annorlunda än för ett år sedan. " Bild: Jouni Harala / Otava