Tag ut allt av distansarbetet

Som du väl har kunnat märka, rekommenderar många arbetsplatser i detta nu distansarbete när coronavirus -skräcken rumlar om över världen. Det kan kanske kännas som en avskräckande tanke att hemma hamra på laptopens tangenter, men inte behöver det alls vara långtråkigt eller ensamt att jobba på distans. Det kan också vara effektivt, kreativt och t.o.m. mycket befriande! Därför tog vi fram en lista på de positiva sidorna med arbetet hemma samt tips om hur du kan få ut all glädje och nytta av distansjobbet. Enjoy!

  1.  Använd fritt kreativitet i tidsanvändningen. Om du behöver en arbetsresa för att gå över till arbetsfrekvensen, så gör i fantasin en arbetsresa och tag dig fram till arbetsstället via en morgonjogging. Eller om idéerna flödar över genast när du vaknar, så gå direkt ur bädden till arbetsbordet.
  2. Då listan över arbetsuppgifterna inte känns lockande, kan du vara säker på att hemmet är skinande rent.  Genom att ta en paus i arbetet för smått stökande med hemsysslorna, får du även efterlängtad pausgymnastik och tankarna börjar infinna sig utan att det märks.
  3. För en distanspalaver behöver man ändå inte städa, för hos många applikationer för videokonferenser är det möjligt att få bakgrunden skuggad, och ingen märker att de smutsiga strumporna ligger på golvet.
  4. Klicka på kameran i distansrådslaget och var dig själv. En distansdag är helt OK fast man går i träningsoverall och utan make up eller orakad. Ställ in lite mindre ljus och kamerans bildvinkel. Gester och ansiktsuttryck intensifierar kommunikationen och det är lättare att följa med diskussionen.
  5. Lär dig att använda videosamtalets mikrofon. Håll mikrofonen stängd, om du inte aktivt deltar i diskussionen. På så sätt stör du inte de andra med obestämt rosslande. Kom ändå ihåg att koppla på mikrofonen, när du har något att säga!
  6. Mötena kan också skötas med en telefonförbindelse. Sätt alltså hörlurarna på öronen, joggingskorna på fötterna och styr kosan ut på joggingbanan för att hålla ett telefonmöte. Håll ändå blicken på stigen, inte i anteckningshäftet, utan skriv upp anteckningarna genast efter joggingturen.
  7. Kom överens med teamet om en gemensam virtuell kaffepaus. April utan läckerheter lyckas bättre, när arbetskompisarnas kaffebullar tryggt håller sig på andra sidan av skärmen.
  8. Om det finns andra hemma, utnyttja sällskapet. Kasta loss från arbetet, prata om ditt och datt, läs en saga för barnet eller fråga hurtigt om åsikter eller tankar om den sak du funderar på.