Nyhetsbres från YTK 18.12.2020

Tack alla mammor, pappor, pojkar och flickor, arbetskamrater, kompisar och släktingar!

I det sista brevet för året ville vi lyfta fram en viktig sak allra först. Vi frågar er mycket om åsikter och vi får ofta enormt med svar, som hjälper oss att utvecklas och göra förbättringar som ni önskar.

Vi fick just svaren på en enkät som vi gjorde för de nya som anslutit sig och den här responsen fick oss att stanna upp genom sin aktualitet: 

”Jag blev arbetslös för första gången på 20 år den här hösten och inte har jag heller någonsin varit medlem i någon kassa, eftersom jag trodde att min tjänst var tryggad trots läget. Jag var 2 mån. arbetslös, varefter jag blev sysselsatt, men jag ville försäkra mig om, att ifall jag av någon anledning råkar komma i den situationen, att jag måste lämna arbetslivet  för en tid, så att stressen ska vara mindre, då jag hör till en arbetslöshetskassa.”

I tiotals svar berättade man också om att det i bakgrunden till att ansluta sig till kassan har funnits en pappa, mamma, eget barn, en nära vän eller arbetskamrat, ibland en arbetsgivare eller någon annan som hjälper, och vilka har tipsat om det. Det är underbart att det bland er finns så många människor som bryr sig och som tänker  påframtiden för sina nära och kära. Ett varmt tack till var och en, som med den där lilla gärningen har hjälpt någon som eventuellt blivit arbetslös.

Nu alltså ett julklappstips som är guld värt i sista stund 

När du rekommenderar ett medlemskap i YTK för den som tvekar om sitt inkomstskydd, säkerställer du att han eller hon har en trygghet då det är turbulens i arbetslivet 

Nästa år tryggas man inför svängningarna i arbetslivet med en årsavgift på 119 € och om man till råga på vill ha en hög med även andra fina förmåner, som är värda tusentals euro, så lönar det sig att för 18 euro ansluta sig som medlem i YTK-Föreningen.

Tala om det för kompisen


Ett nytt skattekort i MinSkatt

Den inkomstrelaterade dagpenningen är en skattebelagd förmån. För att betala ut den behöver vi en uppgift om förskottsinnehållningens procent. Behändigast sköter du saken i tjänsten Min skatt


Faktureringen av medlemsavgiften inleds vid årsskiftet

Fakturorna för YTK -medlemsavgiften startar 4.1.2021. Förfallodagen är under januari. Medlemsavgiften för år 2021 är 119 euro.  


Behandlingstiden på god nivå

Permitteringarna i våras syntes och kändes. Hos oss kändes de i enorma mängder av ansökningar, som vi behandlade hela våren och sommaren nästan dygnet runt. I augusti fick vi köerna att återgå till nästan det normala och därefter har tiderna för handläggningen förblivit korta.


Blev du arbetslös eller permitterad?

Se, hur det lönar sig för dig att agera:

Om du blir arbetslös

Om du blir permitterad


Regeringen beslutade om att slopa pensionsslussen

Regeringen har beslutat slopa tilläggsdagarna för arbetslöshetsskyddet. Ändringen träder i kraft successivt från och med 2023. Avsikten är att höja sysselsättningsgraden för 55 -åringar. Slopandet av pensionsslussen kan försämra utkomsten för dem som är över 55 år. Till pakethelheten hör även andra åtgärder.


Stilla dig för en stund vid Maaret Kallios blogg

Det år som snart är till ända, har för många varit utmanande och dess verkningar kommer säkert att synas ännu länge. Maaret Kallio och YTK -Föreningen vill tillsammans erbjuda kunskap och verktyg för alla för att förstärka hoppet. 

Läs Maaret Kallios blogg!


Aktuella samtalsämnen

Tillbaka till ingångsidan av Aktuellt