Nyhetsbrev från YTK 1.11.2023

Vad hjälper dig att komma vidare i ditt jobbsökande? Vi frågade, ni berättade

Kompetens, kontakter, lång arbetslivserfarenhet eller ung ålder? I oktober månads medelmspuls frågade vi vilka saker som ökar era chanser att lyckas på ett nytt jobb och fick över 16 000 svar - tack till alla som svarade!

Respondenterna ansåg att proaktivitet hade störst inverkan på att hitta ett nytt jobb. Detta nämndes av så många som 47% av respondenterna.

Kompetens och utbildning var jämnt fördelade: 40 % av de svarande valde det ena eller det andra. Arbetslivserfarenhet inom samma område (32 %) och personliga relationer (30 %) uppfattades också som viktiga faktorer för att hitta ett nytt jobb. Ungdom ansågs vara av liten betydelse.

Vad kan man dra för slutsatser av resultaten?

Du behöver inte dölja arbetslöshet i ditt CV

Att söka jobb när man är arbetslös är ett krävande jobb, där man måste sätta alla sina färdigheter på spel. Är det inte dags att börja tänka på perioder av arbetslöshet som meningsfulla rader i ditt CV?

Lagstiftningsändringar för 2024

I förra veckan presenterade regeringen sitt förslag till förändringar i lagen om arbetslöshetsersättning. Lagförslagen innehåller följande förändringar:

  • Frysning av index 
  • Semesterersättningen periodicitet 
  • Förlängning av självrisktiden från fem dagar till sju 
  • Avskaffande av barntillägg 
  • Avskaffande av skyddsdelen 
  • ​​​​​​​Arbetsvillkoret sammanknytning med inkomsten och förlängning av arbetsvillkoret från 6 till 12 månader 

Beställ en e-faktura och vinn 100 € presentkort!

Med en e-faktura kan du hantera dina medlemsavgifter enklare, smidigare och säkrare än med en pappersfaktura. När du byter till e-faktura nu deltar du i en utlottning av ett presentkort på 100 euro. E-fakturering är ett bekvämt sätt att hålla dina räkningar under kontroll.

Förmågan att se alternativ är framtidens superkraft - så här lyckas du!

"Alltför få människor tänker på sina färdigheter som hälsa eller ekonomi och investerar i dem i förväg", skriver Marjaana Toiminen, en fackboksförfattare och framtidsentusiast.  

Men var och en av oss bör investera i att utveckla våra egna färdigheter och överväga olika karriäralternativ. Forskning visar att om du är förberedd på förändringar ökar din förmåga att reagera på förändringar när de inträffar, även om de skiljer sig från vad du var förberedd på. 

Använd Marjaanas tips och verktyg för att kartlägga dina alternativ! 

PS. På 4T Summit i september fördjupade Marjaana och jag oss i AI och hur vi kan vara kreativa i ett föränderligt arbetsliv. 

Läs höjdpunkterna från evenemanget och se inspelningen som är öppen för alla 

Var skulle du välja att lyssna på din ljudbok?

Oktober är en underbar månad att dra nytta av Elisas röst- och e-boksförmån för kompletta medlemmar i YTK! Vad föredrar du - att läsa under en filt eller att promenera i naturen på hösten med en bra berättelse? Som komplett medlem i YTK kan du lyssna på och läsa e-böcker och ljudböcker helt kostnadsfritt i 30 dagar. Böckerna är smidiga att ta med sig, även utan internetuppkoppling. Se tjänsten OMA+ för instruktioner om hur du löser in din prenumeration. 

Har vädret ställt till det för dig? Olycksfallsförsäkring är skyddet för en komplett medlem

 Det är den tiden på året igen då du bör gräva fram reflexerna och vara lite mer försiktig än vanligt på hala gator. Men om du råkar illa ut är du skyddad av din fritidsolycksfallsförsäkring när du är komplett medlem i YTK. Med en försäkring kan du snabbt komma till expertvård och läkare. 

Juridisk rådgivning, försäkringsskydd eller avkoppling. Vad behöver du?

När du väljer arbetslivstjänsterna utöver ditt kassamedlemskap för bara 24 euro per år får du allt detta:

En jurist för arbetsrättsliga tvisterrättsskyddsförsäkringolycksfallsförsäkring för fritidett webbaserat utbildningsbibliotekhotell- och spaförmåner samt rabatter på friskvårdstjänsterIT-säkerhet och advokattjänster.

Kom ihåg att full användning av den juridiska tjänsten och försäkringen bland annat kräver 6 månaders medlemskap i YTK Arbetsliv, så vänta inte!​​​​​​​

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka till ingångsidan av Aktuellt