Nyhetsbrev från YTK 16.7.2021

Sommaren ser ljus ut 

Som vi alla har märkt, har det har varit en vacker sommar. Det sjunkande antalet ansökningar om dagpenning ser också bra ut. En liten tillbakablick: i fjol tog vi emot rekordmånga, över 90 000, ansökningar i maj på grund av coronapandemin. I år har antalet varit betydligt mindre: 69 908 i maj. Det är fortfarande många ansökningar, men vi går i rätt riktning.

I juni var situationen ännu bättre. I fjol uppgick antalet ansökningar i juni till hela 87 366, men i år var de 57 000. Det innebär att den pandemirelaterade ökningen i arbetslösheten börjar jämna ut sig. 

Det minskade antalet ansökningar innebär också att vi har korta handläggningstider och att vi är lätta att nå. Den första ansökan om dagpenning handläggs inom ungefär en vecka. 

Jag hoppas att också din sommar är ljus!


Eviga soffliggare och sengångare – vad ligger bakom myterna om arbetslöshet?

Arbetslösheten förknippas fortfarande med vissa myter eller fördomar, som vi kan punktera med hjälp av information. 

Vår senaste medlemsundersökning Medlemspulsen visar vad finländarna har gjort under sin arbetslöshet och permittering. Enligt vår undersökning har särskilt kvinnor och personer under 35 år varit mycket aktiva under sin arbetslöshet.  Det var inte många som uppgav att de varit sysslolösa. Endast 9 % valde alternativet “Ingenting särskilt” i sitt svar. Däremot uppgav 61 % av respondenterna att de aktivt hade sökt jobb, 47 % att de satsat på sitt eget välbefinnande genom till exempel fysisk aktivitet och 22 % att de studerat något som tangerar det egna yrket eller att de utvecklat sin kompetens på annat sätt.  


Försäkra dig om att sommarjobbet räknas in i arbetsvillkoret

Särskilt unga och studerande har goda möjligheter att tjäna in arbetsvillkoret via sitt sommarjobb. Om man senare blir arbetslös, kan man ansöka om inkomstrelaterad dagpenning som beräknas utifrån sommarjobbets inkomster. Det här är möjligt om man till exempel studerar. Då kan inkomsterna från sommarjobb beaktas retroaktivt i upp till sju år.

Det enda som krävs är att man håller sitt medlemskap i arbetslöshetskassan i kraft. Om du har ungdomar i din familj som inte är medlemmar kan det här vara värt att beakta. Se till att de ansluter sig så att sommarjobbet kan bidra till att trygga deras framtida utkomst!


Medlemmar i YTK-Föreningen får extra förmåner: gå med i Föreningen och få förmåner värda tusentals euro för småpengar!

Du visste väl att du också kan gå med i YTK-Föreningen om du är medlem i YTK-kassan? Föreningen har ett stort utbud av de bästa arbetslivstjänsterna, som det verkligen lönar sig att använda! Om du är medlem i kassan får du tillgång till alla förmåner för bara 18 euro per år.

Hittar du många eller riktigt många förmåner som du har användning för den här sommaren?  

​​​​​​​


Semesterfirarens MIT 

Det omfattande Online-utbildningsbiblioteket för arbetslivet ingår i YTK-Föreningens förmåner, och det kan också användas som ett onlinebibliotek av den som är på SEMESTER. I biblioteket hittade vi till exempel en kurs av den uppskattade coachen Tuomas Mikkonen: MIT – Most Important Task. Vi valde de bästa tipsen för semesterfirare från kursen: 

  1. Om du skulle kunna göra endast en sak idag, vad skulle det vara? Se till att dina andra sysslor förlöper smidigt så att du har tid för den här ena saken. Hur gör du det? 
  2. Gör en checklista där du strukturerar upp sommarens sysslor. Till exempel: 
  • Alla ansvarar för sin egen frukost mellan kl. 8 och 10 
  • Alla ansvarar turvis för lunch kl. 13–14 (ange ansvarsperson) 
  • Bastun värms upp kl. 18 (ange ansvarsperson) 
  • Matinköp tisdagar och torsdagar (ange ansvarsperson) 

När de här sysslorna är fördelade i checklistan, är resten av tiden reserverad för fritid och avkoppling. En fördel med checklistan är också att gäster som kommer till stugan kan läsa listan och på så sätt veta vad som förväntas av dem. 

Om du föredrar att ta hjälp av den populära Pomodoro-tekniken för att få tips för semestern, hittar du den på samma video i Online-utbildningsbiblioteket för arbetslivet. 


Har du funderat på att byta jobb till hösten? Läs den här artikeln först! 

Kirsi Laine, proffsrekryterare och vd för Master Finland, berättar om jobbsökningens förunderliga värld både ur den sökandes och ur arbetsgivarens synvinkel i YTK-Föreningens blogg. Artikeln innehåller massor av värdefulla tips, så om du drömmer om en ny karriär – börja här!  

Proffsrekryterare Kirsi Laines tips: “Fråga alltid efteråt varför du inte blev vald. Det kan ge dig värdefull information inför nästa ansökan. Du kanske inser att du ska framhäva dina styrkor på ett annat sätt eller så kanske du börjar tänka på jobben ur ett nytt perspektiv”.  

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka till ingångsidan av Aktuellt