Nyhetsbrev från YTK 21.4.2023

Behandlingen av första ansökningar har varit överbelastad under början av året

Under början av året kan du ha varit tvungen att vänta i till och med över 20 dagar särskilt på den dagpenning som betalats ut på basis av din första ansökan. Vi beklagar fördröjningen.

Som ni vet är YTK Arbetslöshetskassa Finlands största och antalet arbetslösa medlemmar är också betydande. Varje månad betalar vi dagpenning till upp till cirka 40 000 personer. En stor del av dessa dagpenningar är så kallade fortsatta ansökningar, för vilka uppgifterna redan har fyllts i och det inte sker några ändringar i ansökningarna. De behandlas till stor del automatiserat och besluten och betalningarna rör sig snabbt.  

En del av ansökningarna är första ansökningar, som ofta kräver ytterligare information för att behandlas. När dessa typer av ansökningar är överraskande många, märks fördröjningar i vår handläggning. Detta har exempelvis skett under början av året, dvs. det kom in fler första ansökningar än vi förutspådde.

Valresultatet påverkar utkomstskyddet

Genom valresultatet rör sig de politiska riktlinjerna i Finland åt höger. Medlen för att balansera den offentliga ekonomin har en viktig roll när den nya regeringen bildas. Det mest sannolika alternativet har tippats vara en högerregering. Högerpartiernas valprogram innehåller reformer som kan tolkas som att utkomstskyddet för arbetslösa försvagas.

Dra nytta av de omfattande arbetslivstjänsterna!

Som kassamedlem i YTK kan du också välja att bli komplett medlem. Då får du inte bara arbetslöshetskassans tjänster utan också omfattande arbetslivstjänster, såsom utbildning, Lagkamraten för anställningsproblem, försäkringar i arbetet och på fritiden samt andra besparingar i vardagen till en årsavgift på endast 24 euro. Arbetslivstjänsterna tillhandahålls av YTK Arbetsliv r.f.

Jobbsökningscoachning på webben och individuell karriärvägledning

I det kompletta medlemskapet ingår bland annat gratis webbcoachning i jobbsökning, som ger dig praktiska verktyg och individuell vägledning av en karriärcoach som stöd för din sysselsättning. Du lär dig att identifiera din kompetens, göra CV och jobbansökan samt till exempel förbereda dig för en anställningsintervju. 

Hjälp med arbetssökningen via webbutbildningar

webbutbildningsbiblioteket för arbetslivet hittar du utbildningar i arbetssökning och utveckling av arbetslivsfärdigheterna för kompletta medlemmar. 

Obs! Du ska vara registrerad användare av webbutbildningsbiblioteket för att kunna titta och lyssna på utbildningarna. Om du redan är användare kan du logga in och klicka direkt på utbildningarna i länkarna ovan. Om du ännu inte har registrerat dig i tjänsten kan du göra det i YTK:s tjänst OMA+ för fullvärdiga medlemmar (Webbseminarier och utbildningar). 

Låt oss hjälpa dig att lyckas med ditt jobbsökande!

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka till ingångsidan av Aktuellt