Nyhetsbrev från YTK 24.2.2023

Kan jag studera utan att gå miste om inkomstrelaterad dagpenning

Det finns några sätt att studera med inkomstrelaterad dagpenning.  

  • Om dina studier betraktas som deltidsstudier är dina studier inget hinder för utbetalningen av dagpenning. Det är TE-byrån som bedömer huruvida studierna är på deltid. Det centrala kriteriet är att studierna inte hindrar dig från att ta emot ett heltidsjobb.
  • Arbetssökande som fyllt 25 år har möjlighet att studera kortvarigt utan att förlora sin arbetslöshetsdagpenning. Studier under en kort tid betyder att studierna varar högst sex månader. Studierna ska anmälas till TE-byrån innan studierna inleds. 
  • Arbetsmarknadsutbildning är en sysselsättningsfrämjande tjänst under vilken vi kan betala dig dagpenning och kostnadsersättning. Du kan söka efter arbetskraftsutbildning som passar dig i TE-byråns utbud. 
  • Om du har fyllt 25 år och det inte finns lämplig arbetsmarknadsutbildning i TE-byråns utbud kan du ansöka om inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning som stöd för frivilliga studier. Stödet till frivilliga studier förutsätter att du avtalat om saken med TE-byrån innan du inleder studierna och att studierna är på heltid.  

Hur är det möjligt att studera med inkomstskydd och hur gäller det att handla i olika situationer?

När får jag mina pengar?

Rusningen i början av året gör handläggningen av ansökningarna långsammare ännu ett tag, och det syns också i svarstiderna på meddelanden. Vi beklagar att många fått vänta på sina pengar, men vi går i en bättre riktning hela tiden.

Mer information om handläggningstiderna finns på vår webbplats.

Med betalningstidsräknaren kan du titta på prognosen för din ansökan.

Statistiken visar den faktiska handläggningstiden just nu. Statistiken visar också hur lång vår svarstid på meddelanden har varit.

Dra nytta av de omfattande arbetslivstjänsterna!

Som kassamedlem i YTK kan du också välja att bli komplett medlem. Då får du inte bara arbetslöshetskassans tjänster utan också omfattande arbetslivstjänster, såsom utbildning, Lagkamraten för anställningsproblem, försäkringar i arbetet och på fritiden samt andra besparingar i vardagen till en årsavgift på endast 24 euro. Arbetslivstjänsterna tillhandahålls av YTK Arbetsliv r.f.

Jobbsökningscoachning på webben och individuell karriärvägledning

I det kompletta medlemskapet ingår bland annat gratis webbcoachning i jobbsökning, som ger dig praktiska verktyg och individuell vägledning av en karriärcoach som stöd för din sysselsättning. Du lär dig att identifiera din kompetens, göra CV och jobbansökan samt till exempel förbereda dig för en anställningsintervju. 

Hjälp med arbetssökningen via webbutbildningar

I webbutbildningsbiblioteket för arbetslivet hittar du utbildningar i arbetssökning och utveckling av arbetslivsfärdigheterna för fullvärdiga medlemmar. 

Obs! Du ska vara registrerad användare av webbutbildningsbiblioteket för att kunna titta och lyssna på utbildningarna. Om du redan är användare kan du logga in och klicka direkt på utbildningarna i länkarna ovan. Om du ännu inte har registrerat dig i tjänsten kan du göra det i YTK:s tjänst OMA+ för fullvärdiga medlemmar (Webbseminarier och utbildningar). 

Söker du jobb inom fastighetsservice-, renhållnings-, bygg-, logistik- eller industribranschen?

Delta i rekryteringsevenemangen som ordnas runt om i Finland i vår och hitta ett jobb inom din egen bransch och region! Genom att delta fullgör du samtidigt din jobbsökningsskyldighet. Dessutom får du tillgång till den avgiftsfria jobbsökningstjänsten där du kan söka jobb med ett enda klick med musen.

Låt oss hjälpa dig att lyckas med ditt jobbsökande!

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka till ingångsidan av Aktuellt