Nyhetsbrev 31.8.2023

Verkar inkomstregistret krångligt? Läs våra tips!

Vi får regelbundet feedback från våra kunder om att de tycker att det är krångligt att använda registret när de ansöker om dagpenning. Den som oftast är förvirrad över hur registret ska användas är en deltidsanställd som ansöker om jämkad dagpenning med en fortsättningsansökan. Många är också förvirrade över att semesterlönen ingår i registret.    

Läs vår tjänsteutvecklare Janica Nieminens tips om de vanligaste situationerna där användningen av inkomstregistret kan vara förvirrande. Här är några tips på hur du kan göra det lättare att använda registret som en del av din ansökan om dagpenning.

Ska du påbörja dina studier?

Du kan också studera med arbetslöshetsersättning. Det primära stödet för studier är alltid studiepenningen, men det finns också många möjligheter att använda arbetslöshetstiden till studier som är inbyggda i arbetslöshetsförmånen. Kontakta alltid först AN-tjänsten och kom överens med arbetskraftsbyrån om dina studier. 

Kommer du att fortsätta arbeta som lärare?

Du behöver inte meddela arbetslöshetskassan separat om du fortsätter att arbeta efter sommarlovet. Om du fortsätter att arbeta deltid, kom ihåg att ansöka om inkomstrelaterad dagpenning. Om du arbetar högst 80 % av arbetstiden för en heltidsanställd, kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning. Den inkomstrelaterade dagpenningen minskas med den lön som betalas ut, men kombinationen av lön och inkomstrelaterad dagpenning är mer än bara lön för deltidsarbete. Om du planerar att ansöka om inkomstrelaterad dagpenning, kom ihåg att hålla din arbetsansökan giltig hos AN-tjänsterna. 

Säger OmaYTK att din arbetsansökan inte är giltig? Gör såhär! 

Har du någonsin fått höra av OmaYTK att vi inte kan betala din dagpenning när allt borde vara i sin ordning? Det kan vara så att ditt AN-utlåtande inte har kommit in. Om detta händer har du nu ett enkelt sätt att beställa det nödvändiga utlåtandet direkt från OmaYTK. 

Hur kan man orientera i ett föränderligt arbetsliv?

Kostnadsfritt online-evenemang öppet för alla 4T Summit 6.9.2023  

Kom och lär dig hur du kan utveckla den viktigaste av arbetslivsfärdigheter - att hitta alternativ i arbetslivets turbulens. Vi kommer också att diskutera AI:s inverkan på arbetet. Årets mycket populära 4T Summit kommer att gästas av Marjaana Toiminen, Esa Riutta och Reidar Wasenius. Online-evenemanget startar den 6 september kl. 14.00 och är öppet för alla och kostnadsfritt. Så registrera dig nu och berätta för en vän om evenemanget!  

Evenemanget organiseras av YTK Arbetsliv rf. och Eduhouse. 

Dra nytta av coachning i jobbsökande!

Som kassamedlem i YTK kan du också välja komplett medlemskap, vilket ger dig tillgång till ett brett utbud av arbetslivstjänster utöver arbetslöshetskassans tjänster. För bara 24 euro om året får du stöd och verktyg för att hitta ett nytt jobb, en juridisk rådgivare som hjälper dig med dina anställningsproblem, försäkringar för arbete och fritid och andra vardagsbesparingar.   

Komplett medlemskap inkluderar online-coachning för jobbsökning, där du får personlig vägledning från en karriärcoach. Professionella tips som hjälper dig att skriva ditt CV och din jobbansökan, identifiera dina färdigheter eller förbereda dig för en jobbintervju.  

Du kan också ta del av användbara lektioner från kurserna i online-utbildningsbiblioteket för arbetslivet. Börja med att lära dig om artificiell intelligens i den helt nya ChatGPT som ett verktyg för arbetssökande eller hitta nya insikter i Tips för en effektiv jobbsökning. Allt innehåll är gratis för kompletta medlemmar.   

Obs! Kom ihåg att börja med att registrera dig som användare av online-utbildningsbiblioteket om du inte redan har gjort det.  

Läs mer 

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka till ingångsidan av Aktuellt